Veelgestelde vragen

Medicatie

Medicatie
  • Waar kan ik bijsluiters terugvinden?

    Online via deze link

  • Wat doe ik met vervallen medicatie?

    Geneesmiddelen die vervallen zijn of die je niet meer gebruikt, breng je terug naar je apotheker. Die zorgt ervoor dat ze veilig vernietigd worden.

    Vervallen en ongebruikte geneesmiddelen horen niet thuis in je apotheekkastje. Het is niet veilig om ze nog in te nemen. Maar gooi ze niet in de vuilnisbak en spoel ze zeker niet door het toilet. Anders komen ze via de riolering in sloten en rivieren terecht. Dat is slecht voor het waterleven. Zo is bijvoorbeeld bekend dat resten van pijnstillers de ​lever en nieren van vissen beschadigen, of dat resten van andere geneesmiddelen de bloei van giftige blauwalgen in de hand werken.

    Om te vermijden dat geneesmiddelenresten schade toebrengen aan mens en milieu kan je je vervallen of niet meer gebruikte medicatie terugbrengen naar je apotheek

    Wist je dat de apotheken in ons land op die manier elk jaar honderden tonnen geneesmiddelenafval inzamelen… en veilig laten vernietigen?

    Jij kan dus zeker je steentje bijdragen aan het milieu door je vervallen of ongebruikte geneesmiddelen terug te brengen naar de apotheek. Maar opgelet: het is belangrijk dat je die medicatie vooraf correct sorteert. Anders kan je apotheker weigeren om ze terug te nemen. Weet je niet precies hoe je ze moet sorteren? Kijk dan eens in de sorteergids, daarin wordt het heel duidelijk uitgelegd.

  • Wat is een farmaceutisch dossier en een gedeeld farmaceutisch dossier?

    Met het Gedeeld Farmaceutisch Dossier (GFD) kunt u vertrouwen op een extra veiligheid bij de aflevering van uw geneesmiddelen, en dit in de meeste apotheken van het land. 
    Dankzij deze gratis dienst, kan uw vertrouwde apotheker uw 'medicatiehistoriek' – het geheel van de geneesmiddelen die u in het afgelopen jaar werden afgeleverd – uit uw farmaceutisch dossier delen met zijn collega-apothekers. Elke apotheker bij wie u zich aanmeldt kan zo een overzicht van uw geneesmiddelengebruik krijgen en zijn advies afstemmen op uw persoonlijke situatie. Op voorwaarde dat u uw toestemming hebt gegeven om uw gezondheidsgegevens te delen!


    Met het Farmaceutisch dossier registreert de apotheker geneesmiddelen op voorschrift, zo is hij wettelijk verplicht. Tenzij u bezwaar maakt, registreert de apotheker, in het belang van uw gezondheid, ook bijkomende gegevens zoals geneesmiddelen zonder voorschrift en andere gezondheidsproducten. Al deze informatie wordt opgeslagen in uw farmaceutisch dossier zodat de apotheker u steeds optimaal kan adviseren en eventuele problemen met uw medicatie, zoals een interactie tussen twee geneesmiddelen, kan voorkomen. 

    U kan uw dossier altijd inkijken en, indien nodig, gegevens aanpassen.

Terug naar overzicht