Veelgestelde vragen
Voorschrift
Voorschrift
Kan ik als patiënt mijn elektronische voorschriften raadplegen?
Ja, dit kan.
- Via de website mijngezondheid.belgie.be , inloggen met de eID of Itsme.
- Via helenacare , inloggen met eID of Itsme
- Via de applicatie voorschriftopzak, inloggen met Itsme
Weetjes over voorschriften (geldigheidsperiode, BEP-code,...)
- Geldigheidsperiode van een voorschrift is standaard 3 maanden. Na deze uiterste datum is een voorschrift niet meer geldig en kan je het niet meer ophalen bij je apotheker. Je dokter kan afwijken van deze geldigheidsperiode. Hij kan je voorschrift korter of langer (tot maximaal 1 jaar) maken.
- Wat is de BEP-code van een voorschrift (= barcode bovenaan het voorschrift). Deze code begint steeds met BEP... , deze barcode staat voor het unieke voorschriftnummer van het geneesmiddelenvoorschrift. In de apotheek deelt de patiënt deze code mee aan de apotheker, die het geneesmiddel zal afleveren en het elektronisch voorschrift zal archiveren. Elke code is slechts eenmaal bruikbaar.
- Waarom heeft mijn apotheker mijn identiteitskaart nodig? De eID kaart geeft de apotheker toegang tot het openen van de voorschriften die op Recipe staan. U heeft de vrije keuze of u de voorschriften al dan niet laat afdrukken bij uw huisarts. Voor personen die geen smartphone of computer hebben is het aan te raden om steeds een afdruk van het elektronisch voorschrift te vragen.
Wat is een BVAC formulier?
Een BVAC-attest is een formulier dat de apotheker opmaakt op vraag van de patiënt als hij/zij geneesmiddelen, medische hulpmiddelen, verbandmateriaal koopt en een formulier nodig heeft voor een bijkomende verzekering. Op een BVAC formulier staan de gegevens van de patiënt, de afleverende apotheker, de voorschrijvende arts en de producten die werden afgeleverd.
Aan de hand van deze gegevens kan de verzekeraar de vergoeding regelen.